ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες.
Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου. Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το Evi Evane (www.evievane.com) και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Επίσης, στα δύο delicatessen μας, Evi Evane Traiteur, προσφέρουν μόνο ελληνικά φαγητά για το σπίτι ή το γραφείο καθώς επίσης και 150 ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, μικρών παραγωγών τα οποία έχω επιλέξει η ίδια.
Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στον «Πρωινό καφέ» του ΑΝΤ1 τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star«Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Το 2013 παρουσίασα την εκπομπή «Ελλήνων Γεύσεις» μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
To 2014 το γαστρονομικό μου ταξίδι συνεχίζεται μέσα από την εκπομπή «Ένα τραπέζι Ελλάδα» με σκοπό να ανακαλύψουμε την αγαπημένες γεύσεις της χώρας μας! Ενώ παράλληλα, μέσα από το φυσικό χώρο κουζίνας σπιτιού προτείνω μοναδικές συνταγές και έξυπνες καθημερινές λύσεις.
Για 8 συνεχόμενα χρόνια αρθρογραφούσα στο περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής παρουσιάζοντας τις δημιουργίες μου. Σήμερα, συνεχίζω να δημιουργώ στο περιοδικό «Olive» της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.
Επειδή είμαι οπαδός της άποψης ότι η γνώση πρέπει να μεταδίδεται στους νεότερους, και ορμώμενη από την αγάπη μου για τα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν την τέχνη της μαγειρικής, δίδαξα για αρκετά χρόνια σε σχολές μαγειρικής της Ελλάδας και της Γαλλίας (Chef d’ Oeuvre, Le Monde, Le Cordon Bleu)
Είμαι πολύ χαρούμενη που το βιβλίο Μαγειρικής της σχολής Chef d’ Oeuvre, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Gourmand (World Cookbooks Awards) ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελματικό βιβλίο μαγειρικής, ενώ τα άλλα 6 βιβλία μου για την μαγειρική χαίρουν της πλήρους εκτίμησης από το ελληνικό και διεθνές κοινό. Μάλιστα, το βιβλίο μου «Grece cuisine familial et traditionnelle» εκδόθηκε από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο «La Martini ere». Την ελληνική έκδοση της γαλλικής αυτής έκδοσης, τη χρωστάω στις εκδόσεις Φερενίκη και στον κύριο Ζαμπούνη. Το τελευταίο μου βιβλίο με τίτλο«Μόνος στην Κουζίνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μινώας, είναι ένα «εργαλείο» κατάλληλο για αυτούς που αποφάσισαν να μείνουν μόνοι τους, τους φοιτητές που ζουν μακριά από το πατρικό τους, τους εργένηδες και όλους όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μαγειρική. Αυτό το βιβλίο έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για μένα και γι’ αυτό όλα τα έσοδα από τα πνευματικά μου δικαιώματα, τα παραχώρησα στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας.
Επειδή πιστεύω ότι η μαγειρική είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για τους λαούς του κόσμου, συμμετέχω συχνά στα μεγαλύτερα φεστιβάλ Γαστρονομίας του κόσμου, όπου προβάλλω με κάθε δυνατό τρόπο την κουζίνα της πατρίδας μας. Όμως, πέραν των παραπάνω, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί το ταξίδι αυτό της ζωής μου, έχω κύριους συμπαραστάτες, τον άντρα μου και τα δύο μου παιδιά που για μένα αποτελούν την μεγαλύτερη διάκριση της ζωής μου.

Αλλες δρασεις απο: ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

FLAVORS WITH HISTORY

23 May 2015
11:05 - 11:50
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ