Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια. Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στα πάτρια εδάφη όπου και ζει μέχρι σήμερα. Έχει τρεις γιους, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη.
Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Haliç γαστρονομία, είναι μέλος στους Chaîne des Rôtisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και στο Chef’s Club, ενώ είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s Restaurant στο Ετιλέρ (Κων/πολη).
Είναι συγγραφέας 2 βιβλίων στην Ελλάδα «Γεύσεις και αρώματα από τις δύο μεριές του Αιγαίου» και το δεύτερο της βιβλίο «Με άρωμα κανέλας».Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το μυθιστόρημα της. Στην Τουρκία κυκλοφορούν 2 βιβλία της.