ΤΑΤΙΑΝΑ ΛΥΓΑΡΗ

Χορογράφος

ΤΑΤΙΑΝΑ ΛΥΓΑΡΗ

Χορογράφος
facebook-icon

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, χορό στο Χοροθέατρο Θεσσαλονίκης και τραγούδι στο Μακεδονικό Ωδείο. Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

Ως χορογράφος συνεργάστηκε με παιδικούς θιάσους της Θεσσαλονίκης ενώ ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο και με σημαντικούς θεατρικούς χώρους στην Αθήνα ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους από το ελληνικό και ξένο δραματολόγιο και την αρχαία ελληνική τραγωδία.

Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στις ταινίες Η ιστορία του Οιδίποδα του Ρ. Σίμον, Ο Τζώνυς Κελν, κυρία μου του Θ. Σκρούμπελου, Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ν. Κούνδουρου και σε ταινίες μικρού μήκους. Παράλληλα συμμετείχε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Το 1996 ιδρύει την “Καλλιτεχνική Εταιρεία Αξάνα” και παρουσιάζει σε συνεργασία με το Ακαδημαϊκό Θέατρο του Τβερ στη Ρωσία και στην Ελλάδα τη δίγλωσση παράσταση της Άννας Καρένινα, όπου ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο.

Το 1997 δημιουργεί την “Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ”, τον μοναδικό στον κόσμο σιδηροδρομικό πολυχώρο πολιτισμού, όπου σκηνοθετεί έως και σήμερα πληθώρα θεατρικών, μουσικών και παιδικών παραστάσεων, σε ορισμένες από τις οποίες και πρωταγωνιστεί. Παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στο Βουκουρέστι, την Καζαμπλάνκα, το Ραμπάτ, τη Βηρυττό, κ.α.

Παράλληλα διοργανώνει με επιτυχία το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Τα 12 Κουπέ και λειτουργεί το καλοκαίρι την “Αποβάθρα”, τον υπαίθριο χώρο του “Τρένου στο Ρουφ” με εικαστικά, μουσικά και θεατρικά δρώμενα.